Dieta przy biegunce u starszej osoby

Dieta przy biegunce u starszej osoby

Jeśli doświadczasz biegunki pokarmowej u osoby starszej, powinieneś być świadomy możliwych przyczyn i powikłań. W większości przypadków ten rodzaj biegunki jest spowodowany przedawkowaniem inhibitora pompy protonowej, takiego jak omeprazol (Prilosec) lub lanzoprazol (Prevacid). Weź też pod uwagę możliwość wystąpienia zapalenia uchyłków jelita grubego, czyli infekcji małych kieszonek w jelitach. Ten stan jest również związany z przewlekłą biegunką. Do innych poważnych powikłań biegunki dietetycznej u osób starszych należy niedokrwienie jelita grubego, czyli jego uszkodzenie.

Biegunka związana z przyjmowaniem leków

Biegunka związana z przyjmowaniem leków może być spowodowana wieloma czynnikami, w tym rodzajem stosowanego leku, niezależnie od tego, czy jest to lek generyczny czy markowy. Na przykład inhibitor pompy protonowej, czyli PPi, może zmniejszać wydzielanie kwasu żołądkowego. Digoksyna, stosowana w leczeniu problemów z sercem, takich jak migotanie przedsionków, może powodować biegunkę, jeśli zmniejsza ilość energii, której serce potrzebuje do pompowania krwi. Digoksyna może też zmieniać sposób, w jaki woda i elektrolity są transportowane przez ciało.

W przypadku przewlekłej biegunki u osób starszych najważniejsze jest leczenie jej przyczyny. Antybiotyki mogą leczyć zakażenie C. difficile, a sterydy i leki z grupy aminosalicylanów mogą leczyć nieswoiste zapalenie jelit. Ponadto dieta bezglutenowa może pomóc w leczeniu celiakii. Jednak w przypadku ciężkiej biegunki konieczne może być leczenie objawowe. Aby zmniejszyć biegunkę, można podawać doustnie cholestyraminę, subsalicylan bizmutu lub loperamid.

Choć biegunka jest zwykle samoograniczająca się i może ustąpić sama, to cięższe przypadki wymagają interwencji lekarskiej. Jeśli utrzymuje się dłużej niż trzy lub cztery tygodnie, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Ważne jest, by pamiętać, że przyczyny biegunki u osób starszych są bardzo zróżnicowane. Najczęstszą przyczyną są infekcje, ale są też mniej powszechne przyczyny, takie jak zaburzenia autoimmunologiczne i problemy endokrynologiczne.

Choroby przenoszone drogą pokarmową

Istnieje wiele powodów, dla których choroby przenoszone drogą pokarmową i biegunki dietetyczne są bardziej prawdopodobne u osób starszych. Starzenie się osłabia układ odpornościowy, a przewód pokarmowy jest bardziej podatny na przechowywanie pokarmu dłużej niż jest to zdrowe, przez co bakterie mogą się rozwijać i mnożyć. Wątroba i nerki nie są w stanie skutecznie eliminować toksyn, a żołądek nie produkuje wystarczającej ilości kwasu. Choroby przewlekłe również mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób przenoszonych drogą pokarmową.

Choroba przenoszona drogą pokarmową zwykle zaczyna się od ogólnego poczucia osłabienia i braku energii, a następnie może przejść w gorączkę i dreszcze. Objawy trwają zwykle dzień lub dłużej, a wypróżnienie może być luźne lub krwiste. Choroba zwykle ustępuje samoistnie po kilku dniach, ale ciężkie przypadki choroby przenoszonej drogą pokarmową mogą wymagać pomocy medycznej. U niektórych osób objawy utrzymują się przez ponad tydzień, u innych tylko przez kilka dni.

Do najczęstszych chorób przenoszonych drogą pokarmową należą norowirusy i E. coli. Organizmy te mogą przenosić się z człowieka na człowieka lub przez dotykanie zanieczyszczonych powierzchni. Objawy norowirusa zaczynają się zwykle 24 do 48 godzin po spożyciu skażonej żywności lub wody. Powszechne są wymioty, skurcze brzucha i biegunka. Chociaż objawy zwykle ustępują samoistnie, Escherichia coli i E. coli mogą powodować poważne choroby, w tym niewydolność nerek.

Owoce w diecie na biegunkę

Aby uniknąć biegunki, ważne jest, by ograniczyć spożycie cukru, który może zaostrzyć stan. Chociaż cukier może pomóc twojemu ciału w eliminacji odpadów, nie powinieneś go całkowicie unikać. Cukier jest silnym środkiem pobudzającym układ trawienny. Zbyt duża ilość cukru może spowodować zaparcia lub wywołać gwałtowną biegunkę. Najczęstszym winowajcą jest fruktoza, cukier występujący naturalnie w owocach, ale także powszechnie dodawany do żywności i napojów. Wiele osób spożywa ponad 80 gramów fruktozy dziennie, a ty powinieneś unikać także sztucznych słodzików.

Dodawanie błonnika do diety jest szczególnie ważne, jeśli cierpisz na biegunkę. Rozpuszczalny błonnik pomaga ciału wchłaniać wodę. Błonnik pomaga też kontrolować poziom cukru we krwi. Ponadto może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i poprawić poziom cukru we krwi. Dieta ta może być dość restrykcyjna, ale może być pomocna w leczeniu biegunki i powrocie do normalnych nawyków żywieniowych. Uważaj jednak, żeby nie dodawać od razu zbyt dużo błonnika, bo objawy mogą utrzymywać się dłużej.

Innym sposobem na ułatwienie trawienia pokarmów jest ich gotowanie. Gotowane owoce i warzywa zawierają rozpuszczalny błonnik, który pomaga ciału wchłaniać płyny i zapobiega zaparciom. Możesz też ugotować warzywa lub ugotować je na parze, jeśli masz do dyspozycji mikrofalówkę lub wodę. Unikaj spożywania pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu, ponieważ mogą one podrażnić twój układ trawienny. Pamiętaj też, że gotowanie jedzenia z dodatkiem błonnika może sprawić, że będzie ono jeszcze łatwiejsze do strawienia, co oznacza, że nie będziesz musiał się martwić o późniejsze gazy.

Zobacz też:  Opieka dla osoby starszej – na czym polega i jak ją uzyskać?

Unikanie kawy i herbaty

Choć prawdą jest, że kofeina nie jest jedynym winowajcą biegunki dietetycznej, to picie dużych jej ilości również może pogorszyć objawy. Nawet napoje bezkofeinowe zawierają substancje chemiczne, które mogą rozluźniać stolec. Aby zapobiec biegunce, stopniowo ograniczaj spożycie kofeiny. Nie rezygnuj jednak całkowicie z picia kawy i herbaty. Istnieje kilka alternatywnych sposobów unikania kawy i herbaty podczas leczenia biegunki dietetycznej u osób starszych.

Jeśli obawiasz się efektów działania kofeiny, spróbuj zamiast niej pić kawę lub herbatę bezkofeinową. Najbezpieczniej jest spożywać napoje bezkofeinowe, ponieważ mają one łagodne działanie przeczyszczające. Unikaj też picia słodzonych napojów, takich jak soki. Dietetyczne napoje często zawierają dodatek cukru, który może pogorszyć objawy biegunki. Zamiast tego wybieraj napoje bezkofeinowe.

Picie wody i płynów o zrównoważonej zawartości elektrolitów jest niezbędne w leczeniu biegunki dietetycznej u osób starszych. Kawa pobudza żołądek i wywołuje ruchy jelit. Wiadomo też, że kofeina może pogorszyć biegunkę. Kofeina znajduje się w kawie, napojach energetycznych, herbacie i czekoladzie. Jeśli pijesz kawę, staraj się unikać tych produktów, chyba że jesteś pewien, że nie pogorszy to twojego stanu.

Ograniczanie aktywności fizycznej, by uniknąć odwodnienia

Osoby starsze, cierpiące na choroby przewlekłe i starające się schudnąć są szczególnie narażone na odwodnienie. Brak pragnienia i podwyższona temperatura ciała mogą spowodować odwodnienie. Osoby starsze mogą mieć też problemy z wyczuwaniem odwodnienia i wysyłaniem sygnałów pragnienia. Jeśli zauważysz, że twój bliski senior jest odwodniony, ogranicz aktywność fizyczną. Ograniczenie aktywności fizycznej podczas biegunki dietetycznej u osoby starszej może być najlepszym sposobem na zmniejszenie ryzyka odwodnienia i poprawę samopoczucia seniora.

Aktywność fizyczna i pogoda mogą przyczynić się do odwodnienia, więc ogranicz aktywność na świeżym powietrzu. Pij dużo wody i szukaj chłodniejszych miejsc, by odpocząć. Monitoruj stan fizyczny bliskiej osoby i zachęcaj ją do picia dużej ilości wody. Ogranicz też spożycie alkoholu, bo może on osłabić wczesne oznaki odwodnienia. Senior żyjący w gorącym środowisku potrzebuje dużej ilości wody.

Poza ograniczeniem aktywności fizycznej, ważne jest w tym czasie ograniczenie wymiany płynów. Wymiana płynów jest niezbędna dla sportowców. Kiedy ktoś jest odwodniony, nie może funkcjonować tak dobrze, jak powinien, a pokaże to, produkując ciemniejszy mocz. Nie będzie się też pocić podczas ćwiczeń, co wskazuje na niski poziom płynów. Ograniczenie aktywności fizycznej jest kluczowe dla zapobiegania odwodnieniu, ponieważ płyny regulują temperaturę, tętno i ciepło.

Unikanie sztucznych substancji słodzących

Dla osób z biegunką dietetyczną dobrym pomysłem jest unikanie sztucznych słodzików. Cukier zawarty w sztucznych substancjach słodzących ma działanie przeczyszczające w układzie pokarmowym. Dlatego właśnie powinieneś unikać dietetycznych napojów bezalkoholowych i słodyczy bez cukru. Te produkty mogą sprawić, że twoje wypróżnienia będą bardziej wodniste i luźne, co pogorszy stan. Unikaj pokarmów, które powodują nadmierne gazy, takich jak tłuste jedzenie, kofeina i sztuczne słodziki.

Alkohole cukrowe mogą podnosić poziom cukru we krwi, ale nie są całkowicie wchłaniane przez ciało. Jednak nadal mają działanie przeczyszczające, jeśli są spożywane w dużych ilościach. Wiele produktów ostrzega o tym fakcie na etykiecie. Niektóre naturalne substancje słodzące mają różne zastosowania, w tym jako dodatek do żywności. Ponadto czasami nazywa się je “cukrami dodanymi”, ponieważ są dodawane podczas przetwarzania.

Błonnik pomaga zapobiegać biegunce

Jest kilka rodzajów żywności, które zawierają błonnik, ale rozpuszczalne i nierozpuszczalne rodzaje błonnika są różne. Błonnik rozpuszczalny pomaga poprawić zdrowie jelit i wspomaga regularność, a błonnik nierozpuszczalny zapobiega biegunkom. Oba rodzaje błonnika można znaleźć naturalnie w wielu źródłach pożywienia. Jeśli nie otrzymujesz zalecanych ilości błonnika w diecie, możesz spróbować suplementów błonnika. Pomoże Ci to poprawić zdrowie, nie wpływając na Twoje kubki smakowe i nie powodując wzdęć.

Niektóre warzywa są bogate w błonnik, szczególnie te ze skórką. Należą do nich ziemniaki, marchew, zielona fasola i bakłażan. Większą dawkę błonnika możesz też uzyskać z owoców, które nie są obrane. Możesz też spróbować użyć startej skórki z pomarańczy lub cytryny zamiast zwykłego soku. Kilka sieci burgerów oferuje owsiane miseczki, które zawierają więcej błonnika niż większość kanapek śniadaniowych. Pokarmy bogate w błonnik mogą też poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi.

Błonnik nierozpuszczalny powinien być łączony z błonnikiem rozpuszczalnym, aby zapobiec dyskomfortowi i biegunce. Ponadto zwiększanie ilości błonnika nierozpuszczalnego w diecie powinno odbywać się stopniowo, ponieważ może to wpłynąć na odruchy żołądkowo-jelitowe. Staraj się spożywać co najmniej 25 gramów błonnika dziennie. Jeśli jest to trudne, spróbuj suplementów błonnika. Błonnik jest popularnym składnikiem diety. Jeśli martwisz się o błonnik w diecie, spróbuj żywności wzbogaconej błonnikiem i otrębów owsianych.


Podobne Tematy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Związane stanowiska