powidła śliwkowe przepis babci
Przepisy

Powidła śliwkowe – przepis babci. Zrób najlepsze powidła!

Marzą ci się powidła śliwkowe z przepisu babci? Poznaj najlepszy przepis na powidła śliwkowe i dowiedz się, jak i w czym je przygotować, żeby się nie przypalały.

Powidła to uniwersalny dodatek, który sprawdza się nie tylko przy słodkościach, ale także przy słonych specjałach. Warto postawić na sprawdzony przepis! Powidła łatwo przygotować, ale wymaga to czasu – proces jest wieloetapowy. 

Jak smażyć powidła śliwkowe, żeby się nie przypalały?

Przygotowanie powideł śliwkowych to proces czasochłonny. Należy pamiętać o kilku zasadach, jak smażyć powidła, żeby się nie przypalały. Najważniejsze jest regularne mieszanie składników w naczyniu, tak by owoce z cukrem nie przykleiły się do dna. Można także na dno wlać odrobinę wody lub posmarować je tłuszczem. Ogień pod garnkiem powinien być minimalny – powidła mają się gotować wolno.

W czym smażyć powidła?

Najlepiej smażyć powidła w dużym garnku – takim, by było w nim trochę wolnego miejsca. Dzięki temu nawet, gdy podniesie się poziom owoców (puszczą sok i cukier zacznie się pienić), nie wykipią poza garnek. Jeżeli wciąż zastanawiasz się, w czym smażyć powidła śliwkowe, możesz pójść dwiema ścieżkami.

Pierwsza to wybór garnka dużego, ale starego, którego nie będzie szkoda wyrzucić w przypadku ewentualnych przypaleń. To może być dobra opcja dla osób, które pierwszy raz korzystają z przepisu na powidła śliwkowe. Drugą opcją jest wybór garnka z powłoką, która ma zabezpieczać przed przyklejaniem się jedzenia. Może to być garnek z powłoką teflonową.

Przepis na powidła à la babcia 

Składniki

  • 4 kg śliwek węgierek
  • 200-400 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Śliwki należy dokładnie umyć, przekroić i usunąć pestki. Można także owoce obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Zasyp owoce ok. 200 gramami cukru. Wymieszaj i odstaw na około 2 godziny, by owoce puściły sok. 

Następnie zagotuj składniki na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania to ok. 3 godziny – owoce powinny zrobić się miękkie, a z cukru i soku powstać zagęszczony sos. Odstaw garnek. 

Kolejnego dnia ponownie zagotuj owoce. Czas gotowania zmniejsz jednak o godzinę względem dnia poprzedniego. Dodaj w trakcie cynamon i sok z cytryny. Pamiętaj o mieszaniu. Powidła są po tym czasie gotowe. Jeśli okażą się zbyt mało słodkie, możesz je dosłodzić cukrem. Powidła przełóż do słoików – wyparzonych i szczelnych.

One Reply to Powidła śliwkowe – przepis babci. Zrób najlepsze powidła!

  1. Moja żona robiła najlepsze powidła śliwkowe na świecie. Niestety aktualnie zajmuję się tym ja, ponieważ moja kobieta z racji na swój stan zdrowia, nie jest w stanie tego robić. Szkoda, bo bardzo za tym tęsknię i chciałbym wrócić do tych czasów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *