ogórki kiszone przepis babci
Przepisy

Ogórki kiszone – przepis babci. Poznaj sekret najsmaczniejszych ogórków!

Ogórki kiszone można przyrządzić na wiele sposobów. Dowiesz się tutaj, jak zrobić ogórki kiszone z przepisu babci, by były chrupiące, oraz co dodać do zalewy dla lepszego smaku.

Istnieje wiele sposobów na kiszenie ogórków i z pewnością masz także swoje zdanie w tym temacie. Jedna osoba woli mocno kwaśne, inna – bardzo przyprawione, a jeszcze inna – twarde i chrupiące. Zalewa na ogórki kiszone z przepisu babci da ci gwarancję, że będą one wyraziste w smaku oraz przyjemnie chrupiące.

Jak kisić ogórki, żeby były twarde?

Jeżeli zastanawiasz się, jak kisić ogórki, żeby były twarde, przydatne okażą się poniższe rady.

  • Ogórki gruntowe powinny być dorodne i dobrej jakości, najlepiej ze sprawdzonego miejsca. Zbyt mocno nawożone ogórki szybciej się zepsują.
  • Warto wybierać średniej wielkości sztuki, które są twarde i ładne. Po przekrojeniu nie powinno być pustych miejsc przy nasionach. 
  • Najlepsze odmiany do kiszenia to te o cylindrycznym kształcie, np. Śremianin F1.
  • Słoiki muszą być wyparzone.
  • Należy zadbać, by pokrywka oraz górna część słoja były suche.
  • Solanka powinna zakrywać wszystkie ogórki w słoiku.
  • Zalewa powinna zawierać korzeń chrzanu, czosnek i koper. 
  • Sól użyta musi być kamienna i niejodowana.

Jakie liście do kiszenia ogórków?

Jakie liście do kiszenia ogórków dodać? Są dwie kategorie. Pierwsza to te obowiązkowe, czyli koper. Druga to te dodawane dla smaku – tu opcji jest wiele. Każdy rodzaj liści będzie dawał inny posmak. Można dodać liście dębu, czarnej porzeczki, wiśni czy szałwii.

Ogórki kiszone z przepisu babci – zalewa i przygotowanie

Do przygotowania zalewy na ogórki kiszone musisz mieć: 

  • ogórki gruntowe,
  • obrane ząbki czosnku lub czosnek w płatkach,
  • koper (wraz z łodygą),
  • obrany, pokrojony korzeń chrzanu,
  • sól kamienną, niejodowaną.

Jak kisić ogórki – krok po kroku

  1. Umyte ogórki układaj w czystych słoikach pionowo. Muszą być ułożone ciasno i końcami do góry.
  2. Dodaj kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu, jedną gałązkę kopru. Ile czosnku do ogórków kiszonych? To kwestia indywidualna – im więcej, tym będą ostrzejsze.
  3. Dodaj ewentualne dodatkowe liście – po kilka na słoik.
  4. Przygotuj zalewę – w gorącej wodzie rozpuść sól (1 czubata łyżka soli na litr wody). Możesz dodać inne przyprawy, takie jak pieprz czy kurkuma.
  5. Ogórki w słoikach zalej ciepłą solanką, by zakrywała wszystkie ogórki.
  6. Dobrze zakręć każdy słój.
  7. Odstaw w chłodne miejsce do zakiszenia.
  8. Po 5 – 7 dniach można ogórki pasteryzować (ale nie jest to konieczne).

One Reply to Ogórki kiszone – przepis babci. Poznaj sekret najsmaczniejszych ogórków!

  1. Moja żona robi naprawdę wspaniałe ogórki kiszone. Uwielbiam je, może w końcu nadszedł czas, abym sam nauczył się je przygotowywać, to wtedy mógłbym je jeść wtedy, kiedy tylko bym chciał.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *