dieta płynna
Zdrowie, Przepisy

Dieta płynna – skuteczna metoda na wzmocnienie organizmu, odchudzanie i oczyszczanie jelit

Płynna dieta polecana jest osobom, które borykają się z problemami podrażnionych jelit i chorobami układu pokarmowego. Dieta płynna w szpitalu dostarcza chorym niezbędnych wartości odżywczych. Zaletą diety jest znacznie szybsze trawienie pokarmów oraz wchłanianie witamin. Dowiedz się, co jeść na diecie płynnej!

Aby odsłuchać artykuł, kliknij poniżej:

Dieta płynna dla chorego w szpitalu

Przede wszystkim dietę płynną zaleca się, gdy u chorego występują silne wymioty, biegunka lub problemy z jelitami i żołądkiem. W szpitalu dietę płynną najczęściej stosuje się u osób w stanie pooperacyjnym oraz u pacjentów, którzy nie mogą samodzielnie jeść (np. z są w stanie śpiączki).

Płynna dieta wskazana jest u osób, u których ma być przeprowadzona operacja chirurgiczna w obrębie jelit. Dieta ta będzie także odpowiednią metodą oczyszczenia jelit przed rektoskopią czy kolonoskopią. Dla optymalnych efektów, dieta płynna powinieneś zacząć trzy dni przed badaniem.

Dieta płynna – efekty

Efektem diety płynnej jest przede wszystkim oczyszczenie i odżywienie organizmu. Dzięki płynnej formie i silnemu rozdrobnieniu elementów jedzenia, pokarm zostaje szybciej przetrawiony i wartości odżywcze są łatwiej przyswajalne. Składniki niezbędne organizmowi lepiej się wchłaniają. Przepisy diety płynnej są zbalansowane tak, by dostarczać właściwą dawkę składników.

Dla kogo przeznaczone jest dieta płynna?

Płynna dieta zalecana jest w pierwszej kolejności osobom cierpiącym na przypadłości przewodu pokarmowego, np. refluks żołądkowy, schorzenia jelit lub problemy z przełykiem i jamą ustną. Dieta będzie rozwiązaniem w przypadku chorych niezdolnych do samodzielnego gryzienia i przełykania składników pokarmowych. Z tego powodu stosuje się ją u osób nieprzytomnych, np. w narkozie pooperacyjnej.

Zobacz też:
Magnetoterapia – czy ta metoda jest bezpieczna? Przekonaj się, czy warto zdecydować się na leczenie polem magnetycznym!

Dieta półpłynna – co jeść?

W czasie trwania półpłynnej diety powinieneś przyjmować dużo wody, najlepiej bogatej w elektrolity. Możesz także sięgać po herbatki ziołowe. Z kolei pokarmy muszą być bogate w witaminy, minerały oraz być lekkostrawne. Przepisy diety płynnej nie powinny zawierać produktów z dużą ilości błonnika. Zupy najlepiej przygotowywać na bazie rosołu. Nie mogą jednak być zbyt gęste, więc nie mogą zawierać zbyt wiele warzyw. Możesz również jeść kleik ryżowy. Posiłki dokładnie zblenduj, by miały jak najbardziej płynną konsystencję. Objętość porcji nie powinna przekraczać 60 ml.

Dieta płynna – czego należy unikać?

W przypadku diety płynnej dla chorego wyklucza się z jadłospisu:

  • grube kasze;
  • makarony;
  • pieczywo;
  • ser żółty;
  • wysokotłuszczowy nabiał;
  • ocet;
  • smalec;
  • margarynę;
  • tłuste mięsa i ryby;
  • musztardę;
  • słodycze;
  • produkty wysoce przetworzone. 

Przepisy diety płynnej wykluczają stosowanie ostrych przypraw i tłuszczu do przygotowywania potraw. 

Płynna dieta – jak się odżywiać w trakcie jej trwania?

Dieta płynna opiera się na spożywaniu posiłków półpłynnych lub w pełni płynnych. Produkty ugotuj na parze albo wodzie i zmiksuj. Możesz też je upiec beztłuszczowo w folii aluminiowej lub woreczku do pieczenia. Nie należy smażyć, grillować, zapiekać, odsmażać czy dusić potraw.

Jadłospis diety płynnej zakłada spożywanie posiłków w regularnych odstępach, najlepiej co trzy godziny. Wszystkie potrawy w płynnej diecie muszą być jednodniowe. Spożywaj je zaraz po przygotowaniu. Jeśli chcesz podgrzać posiłek, to możesz to zrobić, na przykład w mikrofali. Po zjedzonym posiłku nie spożywaj płynów. Rozrzedzają one soki trawienne w żołądku. Najlepsze efekty diety płynnej uzyskasz, jeśli napoje będziesz pić na godzinę przed i po posiłku.

Zobacz też:
Dania lekkostrawne – idealne rozwiązanie dla osób z problemami jelitowymi. Jakie produkty powinny znaleźć się w lekkostrawnym obiedzie i kolacji?

Przykładowy jadłospis w diecie płynnej

Poniżej prezentujemy przykładowy, dzienny jadłospis diety płynnej. 

Śniadanie 

Zmiksuj 1 szklankę mleka o zawartości 1,5% tłuszczu, 1 średni banan, kilka truskawek (mogą być mrożone). Dodatkowo, dieta płynna pozwala na spożywanie „posiłków” między głównymi daniami. Do południa można wypijać owocowe koktajle, słodzone miodem naturalnym, najlepiej z cytrusów. W drugiej połowie dnia postaw na nieco cięższe i bardziej sycące, warzywne koktajle, np. z buraka, szpinaku i selera.

Drugie śniadanie w diecie płynnej

Zmiksuj szklankę mleka odtłuszczonego z ugotowanym na miękko jajkiem. Powinno mieć konsystencję płynnej, gładkiej masy.

Propozycja, co jeść na obiad w diecie płynnej

Zmiksuj klopsiki cielęce z rosołem i ugotowaną kaszą manną lub bardzo drobną kaszą oraz ugotowaną marchewką. W ten sposób uzyskasz zupę krem.

Lekki podwieczorek w diecie płynnej

Sucharek rozmoczony w mleku. Zastanawiając się, co jeść w diecie półpłynnej między posiłkami głównymi, korzystaj z rozmoczonych produktów.

Przepis na pyszną kolację w płynnej diecie

Doskonałym, niskokalorycznym przepisem diety płynnej, jest gotowany na parze dorsz.  Zmiksuj go z ugotowanymi ziemniakami i śmietanką 10%. Możesz pić herbatę do kolacji.

Jadłospis diety płynnej jest przygotowany tak, by w ciągu dnia bilans płynów na dobę osiągał minimum dwa litry na dobę. Dostosuj to proporcjonalnie do twoich potrzeb oraz trybu życia. Każdy organizm będzie potrzebował bowiem nieco innych ilości w zależności od masy, wieku czy aktywności.

One Reply to Dieta płynna – skuteczna metoda na wzmocnienie organizmu, odchudzanie i oczyszczanie jelit

  1. Na szczęście jestem w takim stanie, że wcale nie muszę przyjmować produktów w postaci płynnej. Jednak dzięki za informacje na ten temat. Dowiedziałem się już dzięki Wam naprawdę dużo. Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *