ciasto drożdżowe przepis babci
Przepisy

Ciasto drożdżowe – przepis babci. Upiecz idealny placek drożdżowy!

Znajdziesz tutaj przepis babci na ciasto drożdżowe, które nie tylko zawsze wychodzi i wszystkim smakuje, ale też przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa!

Każdy z pewnością pamięta zapach i smak świeżego drożdżowego ciasta na popołudniowym obiedzie u babci. To smak, który kojarzy się z dzieciństwem i przywodzi na myśl same radosne wspomnienia. Placek drożdżowy przepisu babci daje dodatkowo wiele możliwości, ponieważ sam smakuje wyjątkowo i pysznie, ale można go także urozmaicić. Wystarczy dodać do niego dowolne owoce albo bakalie, by dopasować smak do swoich potrzeb.

Ciasto drożdżowe z kruszonką – przepis babci

Ciasto drożdżowe z kruszonką z przepisu babci jest łatwe w przygotowaniu oraz tanie. Potrzebujesz jedynie podstawowych składników, które znajdziesz w swojej kuchni. 

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 jajka całe
  • 2 żółtka
  • szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego

Kruszonka

  • Pół szklanki mąki
  • Pół szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła

Jeżeli chcesz wzbogacić dodatkowo smak ciasta, możesz dodać owoce, np. świeże jagody, truskawki czy rabarbar. Owoce należy wpierw umyć i pokroić, a następnie dodać do ciasta. Równie dobrze sprawdzą się kawałki czekolady czy bakalie.

Placek drożdżowy – przepis babci

Zgodnie z przepisem babci na placek drożdżowy musisz w pierwszej kolejności przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu pół szklanki ciepłego mleka połącz z łyżeczką cukru i dwiema łyżeczkami mąki. Wymieszaj dobrze składniki i przykryj czystą ścierką, odstawiając w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce połącz ze sobą składniki na ciasto, odejmując te z rozczynu. Następnie dodaj bazę drożdżową i wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz puszystą i gładką masę. Ciasto nie może być zbyt zbite. 

Blachę wysmaruj masłem i przełóż do niej ciasto. Wyrównaj. Kruszonkę przygotuj jak w każdym przepisie – wymieszaj składniki, by przybrały formę grudek. Wystarczy, że połączysz składniki i w dłoniach rozwałkujesz masę – jeżeli się za mocno klei, dodaj więcej suchych składników. Posyp gotową kruszonką ciasto i odstaw na pół godziny w ciepłe, suche miejsce do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30-35 minut (bez termoobiegu). Ciasto powinno być rumiane z wierzchu i puszyste.

One Reply to Ciasto drożdżowe – przepis babci. Upiecz idealny placek drożdżowy!

  1. Najlepsze ciasto drożdżowe robiła zawsze moja świętej pamięci żona. Niestety nie ma jej już z nami, więc od dawna już nie jadłem ciasta drożdżowego. Takie już jest to życie. Co poradzić…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *